måndag, februari 21, 2005

SVD SKRIVER OM BLOGGAR

Karin Henriksson har skrivit en artikel (Politiska bloggar ger rubriker) i dagens Svenska Dagbladet. Som vanligt så kritiseras bloggarna för att inte följa konventionerna som härskar inom den traditionella mediasfären.

Bloggare omfattas inte av samma regler som etablerade massmedier. Det gäller såväl beträffande lagstiftningen som vedertagen branschetik om källkritik, gåvor, faktakontroll etcetera. Själva säger bloggarna att eventuella misstag korrigeras av läsare och att de lägger ut sådana inlägg med en gång. (SvD, 2005-02-20)


Jag undrar om Karin Henriksson har läst Per Ericsons post, Bloggare granskar också varandra.

En vanlig kritik går ut på att bloggandet sällan genomgår någon kvalitetskontroll av den typ som exempelvis en redaktör kan stå för. Peggy Noonan noterar att det där är en sanning med modifikation. Bloggosfären granskar inte bara etablissemanget utan också bloggosfären. Bloggaren är verksam på en marknad där konkurrensen om läsarnas intresse och förtroende är stenhård. Den som skriver trams eller begår misstag riskerar att hängas ut och sorteras bort ur favoritlistorna. (SvD, PJ Just Nu, 2005-02-20)


Pajamas at the Gate


UPPDATERAD 2005-03-01:
Läs Mårten Barcks (Watch) artikel, Vilseledande citat i SvD-artikel.

Inga kommentarer: